Meer over Estrivo

'Estrivo' betekent stijgbeugel of treeplank in het Spaans en Portugees. Ook zou het een verwijzing zijn naar een muzikale stijlfiguur. Estrivo: wie heeft deze naam aan het koor gegeven en vooral waarom? Naar het antwoord op deze vraag kan inmiddels alleen nog worden gegist. Opgericht als oefenkoor voor een conservatoriumstudent koordirectie, begon Estrivo zijn bestaan officieel in 1993. Sindsdien zijn diverse dirigenten de revue gepasseerd en heeft het koor uiteenlopende programma's uitgevoerd.

 

Elke dinsdagavond repeteren we van 20.15 tot 22.15 uur in de Wijkplaats in Lombok, een mooie en ruime locatie met een goede akoestiek. Estrivo heeft een breed en afwisselend klassiek repertoire en zingt voornamelijk a capella koormuziek van renaissance tot aan hedendaagse werken. Het koor bestaat uit redelijk gevorderde amateurs met zangervaring, van wie verwacht wordt dat zij zelfstandig hun partij kunnen instuderen. We streven ernaar twee keer per jaar een concert te geven.

De contributie voor leden bedraagt 30 euro per maand.

 

Onze dirigent

Sinds september 2019 staat Estrivo onder leiding van Enrique López-Cortón.

Enrique López-Cortón (1969) werd in La Coruña in Spanje geboren en begon daar zijn muziekstudie op zevenjarige leeftijd. Hij studeerde vervolgens piano aan het Conservatorio de Badalona in Barcelona bij Assumpta Coma, Eulalia Solé en David Padrós. Daar begon hij ook met zanglessen bij Elisenda Cabero en Ricard Bordas en studeerde hij koordirectie onder Manuel Cabero en Mireia Barrera. Bij het behalen van het einddiploma van zijn pianostudie verstrekte het gemeentebestuur van La Coruña hem een beurs om koordirectie te gaan studeren aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam bij Jos Vermunt.

Verder studeerde hij gregoriaanse zang en middeleeuwse en renaissance polyfonie bij Rebecca Stewart aan de Schola Cantorum Brabantiae in Tilburg. Verdere zanglessen volgde López-Cortón bij Claron McFadden, Xenia Meijer en Paula de Wit.

Als zanger maakte hij deel uit van de Schola Pinensis (Barcelona) onder leiding van Jordi Sacasses en van de Schola Cantorum Amsterdam onder leiding van Eugeen Liven d’Abelardo, waar hij zich verdiepte in de gregoriaanse zang. Als zanger trad hij daarnaast op met het Bachkoor Holland (Naarden) en met Studium Chorale (Maastricht).

Enrique López-Cortón is oprichter en dirigent van Capella Sancta Maria, een professioneel vocaal ensemble gespecialiseerd in Spaanse renaissance polyfonie. Hij is eveneens dirigent van het Ralph Sordo Choir (Amsterdam)  en het Groot Concertkoor Amsterdam.

www.enriquelopez.nl/